FOURIER YAKLAŞIMI İLE FISHER HİPOTEZİNİ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRMEK: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - Mehmet Songur (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Enflasyon ve faiz arasındaki ilişki hemekonomistler hem de politika yapıcılar için uzun yıllar araştırma konusuolmuştur. Faiz ile enflasyon arasındaki bu ilişkiyi anlamak için Fisherhipotezi bir temel olarak büyük önem arz etmektedir. Fisher hipotezi, nominalfaiz oranı ile enflasyon oranı arasında uzun dönemli bir ilişkinin olduğunuifade etmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye için Fisher hipoteziningeçerliliğini araştırmaktır. Analiz için 2002:1-2018:1 dönemine ait üç aylıkveriler kullanılarak alternatif nominal mevduat faiz oranları ile tüketici veüretici fiyat endekslerinden yararlanılmıştır. Bu çalışmanın literatürdekidiğer çalışmalardan farkı, analizde Fourier fonksiyonlarını dikkate alandurağanlık ve eş bütünleşme testlerinin kullanılmasıdır. Bu bağlamda Becker,vd. (2006) tarafından geliştirilen Fourier KPSS durağanlık testi ve Tsong vd.(2016) tarafından geliştirilen Fourier Shin Eşbütünleşme testi Türkiye’deFisher hipotezinin geçerliliğini test etmek için kullanılmıştır. Elde edilenbulgular Türkiye’de Fisher hipotezini destekleyecek hiçbir kanıtsağlamamaktadır.