Kant’ın Ahlak Eğitimi Anlayışı - Ahmet YAYLA (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu yazıda, etik tarihinde önemli bir yere sahip olan ve etiğe ilişkin görüşleriyle yeni bir dönemin başlatıcısı olan bir ahlak filozofunun, Kant’ın gözünden eğitimin nasıl anlaşıldığı ve özellikle ahlak eğitimine yönelik fikirlerinin neler olduğu değerlendirilmeye çalışılacaktır. İnsan doğasının saf, temiz ve iyi olduğunu, insana ancak eğitim yoluyla en mükemmel şeklin verilebileceğini savunan Kant, ideal bir eğitimi, insan doğasını disiplin altına alma, toplumsallaştırma, medenileştirme ve ahlakileştirme süreci olarak tanımlar. İdeal bir eğitimi iradenin, doğal eğilimlere ve maddi isteklere değil, aklın ilkelerine yani ahlak yasasına uygun bir tarzda yetiştirilmesinde görür. Bu makalede filozofun eğitim hakkındaki düşüncelerinin ahlak felsefesini tamamlayıcı nitelikte olduğu öne sürülerek, bu bağlamda eğitim ve ahlak eğitimi görüşleri ele alınmaya çalışılacaktır.