İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ANALİZİ VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ İÇİN POLİTİKA İLKELERİ ÖNERİSİ - Fatih Kırışık (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önleme amacında olduğu iddia edilen İstanbul Sözleşmesi, Türkiye tarafından 2011 yılında imzalanmıştır. Sözleşme Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerin ve bütün dünya ülkelerinin imzasına açıldığı halde ABD, İngiltere, Rusya, Azerbaycan, Macaristan, Kanada, Çin, Japonya gibi pek çok ülke tarafından kabul edilmemiştir. Sözleşme içerdiği toplumsal cinsiyet ideolojisi nedeniyle başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya ülkelerinde yoğun tartışmalara neden olmuştur. Bu tartışmalar Türkiye’de de yoğun olarak gerçekleşmiş ve sonuç olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından uluslararası sözleşmelerle ilgili fesih yetkisi kullanılarak 19.03.2021 tarihinde feshedilmiştir. İstanbul Sözleşmesi feshedildikten sonra kadına yönelik şiddeti önlemek için dünyaya örnek olacak yeni bir kamu politikası oluşturularak, şiddeti ve çözümünü sağlıklı şekilde ortaya koyacak hukuk kuralları belirlenmesi tartışılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada İstanbul Sözleşmesi çeşitli boyutlardan analiz edilmiştir. İstanbul Sözleşmesi’nin analiz edilmesinden ve konu kapsamındaki tartışmalardan da yararlanılarak kadına yönelik şiddet ve kadınların yaşadığı sorunların çözümüne yönelik tesis edilmesi hedeflenen kamu politikasında kullanılabilecek temel ilke ve öneriler oluşturulmuştur.