Макроморфологічні та мікроморфологічні дослідження ґрунтів Консулівського городища (І ст. до н. е. – ІІ ст. н. е.) - Жанна Матвіїшина; Анатолій Кушнір; Надія Гаврилюк; Матера Марчин (Простір в історичних дослідженнях)
деться про продовження цільових геоархеологічних досліджень на Консулівському городищі (с. Республіканець Бериславського р-ну Херсонської обл.). Їх розпочато в сезон 2021 р. Українсько-польською археологічною експедицією. Було започатковано комплексне ландшафтознавче вивчення довкілля укріпленого городища І ст. до н. е. – ІІ ст. н. е. На Консулівському городищі відкриті залишки кам’яних фортифікаційних споруд. У 2021 р. в розкопі VI виявлено залишки зовнішньої башти, двопанцирної стіни, зовнішній земляний рів та в’їзд на городище з північної сторони. У розкопі та за його межами створено п’ять палеопедологічних розрізів, із яких відібрано 158 зразків для подальших лабораторних аналізів. Перші результати були оприлюднені авторами раніше.