Emirdağ’da Göç Olgusu ve Eğitim İlişkisi - Ahmet KAYSILI (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Göç önemli bir toplumsal olgudur. Göç, yalnızca göç eden kişiyi değil, o kişinin ülkesinde kalan insanları da etkilemektedir. Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesi Türkiye’de yurt dışına göç olayının en yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biridir. İlçedeki toplumsal yapıyı oluşturan tüm kurumlar yaşanan göç süreçlerinden etkilenmektedir. Eğitim, bu kurumların en önemlisidir. Eğitim öğretime devam eden öğrenciler göç olgusunu yakından yaşayan Emirdağlı ailelerin çocuklarıdır. Bu çalışma Emirdağ’da yurt dışına göç olgusunun eğitimi ne yönde etkilediğini tespit etmeyi ve bu etkinin eğitimin önemli üç unsuru olan öğrenci, öğretmen ve aile özelinde nasıl gerçekleştiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmaya Emirdağ’da yaşayan 878 lise öğrencisi ile farklı okullarda görev yapan 5 öğretmen katılmıştır. Hem nicel hem nitel veri toplama araçlarının kullanıldığı bu araştırma tarama modelinde desenlenmiş betimsel bir alan araştırmasıdır. Elde edilen nicel veriler çapraz tablolarla yorumlanmış, nitel verileri yorumlamada ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre yurt dışına göç olgusu Emirdağ’da eğitimi olumsuz yönde etkilemektedi