TRUMP ve AVRUPA TRANSATLANTİK DÜZENDE KIRILMA - Çağatay Özdemir (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
ABD’de Trump dönemiyle birlikte dış politika kararları tartışılmaya başlanmış ve özellikle Beyaz Saray’ın karmaşa içinde olduğu fikri yaygınlaşmıştır. Washington yönetiminin aldığı dış politika kararları çelişkilerle dolu olmuş ve dünya siyasetinde belirsizlikler meydana getirmiştir. Bu durum, Transatlantik ilişkilerde de kendisini göstermiştir. Bu belirsizlik ortamında Trump’ın, Avrupa’ya karşı selefi Obama’ya nazaran sert bir çizgide durması Transatlantik ilişkilerde krizler ortaya çıkarmıştır. Yaşanan gelişmeler, Batı’nın artık uluslararası sistemde yekpare bir biçimde hareket etmediği ve ABD ile Avrupa olarak “İki-Batı” şeklinde ayrıştığı düşüncesini kuvvetlendirmiştir. Bu makale ABD-Avrupa ilişkisinin karakterini ele almış ve özellikle Trump döneminde bu karakterin yaşadığı değişimi ortaya koymuştur. Çalışma bu yönüyle, Transatlantik düzenin fay hatlarında bir kırılma meydana geldiğini iddia etmiştir.