YEREL YÖNETİMLER VE İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ - Adnan Söylemez (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
İnsan kaynaklarının hizmet sektöründeki işlevselliği, sürdürülebilir eğitim faaliyetleri ile doğru orantılıdır. Zira her türlü eğitim ve öğretim faaliyetleri insanın kendisini yeniden keşfetmesi anlamındadır. Bu nedenledir ki insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler, toplumsal sorunların üstesinden gelebilecek dinamiklerdir. İnsan kaynaklarının eğitimi, kamu kuruluşlarında görev yapan personelin ve yöneticilerin hizmetlerinde kalite anlayışını getirerek, her alanda güven ortamı oluşturmaları ile mümkün olur. Hizmet, bilgi ve üretim gücünü büyütmek insan kaynaklarından yararlanarak yapılan bir faaliyettir. Eğitim ihtiyaç analizleri sonucu ortaya çıkabilecek eğitim materyallerinin geliştirilmesi ve programların saptanması, yerel görüşün küresel görüşe dönüşmesine etken olacaktır. Hızlı ekonomik, teknolojik ve toplumsal değişmeler belediyeleri hizmet üretimi ve sunumunda doğrudan etkilemektedir. Bununla beraber yaşanmakta olan hızlı kentleşme hareketleri ve teknolojik gelişmeler, belediyelerin ortaya çıkan sorunları çözmede nitelikli insan gücüne ihtiyacı önemli olmaktadır. Ayrıca yol, su, kanalizasyon, doğalgaz gibi, pek çok altyapı yatırımlarının yanında; sanayi, ticari ve kültürel faaliyetlerde bulunan belediyelerin bunları yerine getirirken maddi yönden olduğu kadar, insan kaynağı yönünden de güçlü olmaları gerekmektedir. Bu araştırmada, insan kaynaklarının geliştirilmesi ile ilgili literatür taranarak, Konya Büyükşehir Belediyesinde verilen insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik eğitim faaliyetleri incelenmiş; belediye insan kaynaklarının içerisinde yöneticiler ile çalışanlar arasındaki yürütülen eğitim çalışmalarının niteliği konusunda görüş farkları değerlendirilmiştir.