PRADINIŲ KLASIŲ MOKYTOJŲ, TAIKANČIŲ STEAM UGDYMO METODĄ, PATIRTYS INTEGRUOTO-HOLISTINIO KOMPETENCIJŲ LYGMENS POŽIŪRIU - Irma Spiriajevienė; Giedrė Tumosienė; Jūratė Lastauskienė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje, išanalizavus mokslinę bei kitą aktualią literatūrą, atskleistas STEAM ugdymo metodas, jo reikšmė, pedagogo kompetencijos konceptas integruoto-holistinio lygmens požiūriu. Pateiktos empiriškai išanalizuotos STEAM ugdymo metodą taikančių pedagogų patirtys, aprašytas tyrimo metodologijos pagrindimas. Atliktas mokslinis focus grupės interviu tyrimas – diskusija su Lietuvos ir užsienio pedagogais, taikančiais STEAM ugdymo metodą. Atlikus gautų duomenų content analizę, išanalizuotos pedagogų patirtys per kompetencijų diskursą. Pedagogų kompetencijos analizuotos pagal STEAM sritis: gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, menų bei matematikos. Išsiaiškintas STEAM sričių pritaikomumas ugdymo procese bei kitos STEAM ugdymo metodo naudojimo patirtys. Content analizės metodu išskirtos šios kategorijos: veiklos taikant STEAM ugdymo metodą ugdymo įstaigose, bendrosios kompetencijos, dalykinės kompetencijos, labiausiai reikalingos kompetencijos, gamtos mokslų srities naudojimas, technologijų srities naudojimas, inžinerijos srities naudojimas, menų srities naudojimas, matematikos srities naudojimas. Ypatingą vietą STEAM ugdymo metodo taikyme pedagogų kompetencijų kontekste turi kūrybiškumo kompetencija, kuri straipsnyje analizuota daugiafunkciniu tarpdisciplininiu požiūriu.