Demans Dostu Toplum İçin Farkındalık Eğitim Programının Yerel Yönetim Çalışanları Üzerindeki Etkisi - Tuğçe Keleş (Senex: Yaşlılık Çalışmaları Dergisi)
Bu çalışmanın temel amacı; Yaş Dostu Kentlere Doğru: Hızla Yaşlanan Bir Toplumda Yaş Dostu Çevreler ve Hizmetler Yaratmak (Arun, 2019) araştırması kapsamında oluşturulan DemansFarkındalık Eğitim Programı’nın etkililiğini ölçmektir. DFEP; Toplumsal Cinsiyet, Damgalama, Demansı Fark Etmek, Belediye Hizmetlerinde Yaş Dostu Çevre ve Hizmetler Anlayışının Önemi ve Yaş Dostu Çevreler ve Hizmetler Bağlamında Demans Dostu Toplum olmak üzere toplamda 5 modülden oluşur. Çalışma kapsamında, DFEP’nin uygulanması sonucu elde edilen veriler kullanılarak ikincil veri analizi gerçekleştirilmiştir. İkincil veri analizi ile Muratpaşa Belediyesi bünyesinde yer alan; Sosyal Yardım İşleri, Zabıta ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü birimlerine uygulanan DFEP’nin; cinsiyet ve çalışılan birim bağlamında etkililiği değerlendirilmiştir. Alan yazınına bakıldığında, demans farkındalığına dair geliştirilen eğitim programlarının ağırlıklı olarak tıbbi bakım olduğu görülmektedir. Bu açıdan sosyal bilimler bakış açısıyla geliştirilen DFEP’inin; sosyal bakım, sosyal ve ekonomik koruma, kişisel özerkliğin korunması, yaş dostu çevre ve demans dostu toplum gibi konuları içerisinde barındırması dolayısıyla alana katkı sağlayacağı düşünülmüştür.Nitekim gerçekleştirilen analizler sonucunda, DFEP’yi oluşturan her birmodülün katılımcıların bilgi ve farkındalık düzeyinde olumlu anlamda fark yarattığı görülmüştür.