CÜRCANİ’NİN ER-RİSALETÜ’L-KÜBRA Fİ’L-MANTIK ADLI RİSALESİ İLE HALİDİ’NİN KİFAYETÜ’L-MÜBTEDİ ET-TAHKİK Fİ FENNİ İLMİ’L MANTIK ADLI RİSALESİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - İbrahim Çapak (Felsefe Dünyası)
Bu çalışmada, Cürcani’nin er-Risaletü’l-Kübra fi’l Mantık Risalesi ileHalidi’nin Kifayetü’l-Mübredi et-Tahkik fi Fenni İlmi’l Mantık adlı risaleleri karşılaştırılacaktır.Cürcani 14. Yüzyılda, Halidi ise 19. Yüzyılda yaşamıştır. Her ikialimin de mantık ve diğer ilimlerle ilgili önemli çalışmaları bulunmaktadır. 14.Yüzyılda yazılmış mantık risalesi ile 19. yüzyılda yazılmış mantık risalesi arasındabazı farklılıklar bulunmaktadır. Biz bu farklılıklar üzerinde duracağız. Bizrisalelerin benzerlik veya farklılıkların olup olmadığına dikkat çekmek istiyoruz.Bu durumun mantık çalışmalarının seyri açısından önemlidir. Çünkü zamaniçerisinde mantıkla ilgili bazı konular ihmal edilmiştir.