CaSR gen polimorfizmin koroner arter hastaların patogenezinde rolünün araştırılması - Kürşat Kargün (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Koroner arter hastalığı KAH dünya çapında sık görülen kalp hastalığı tiplerinden biridir. Gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek prevalansı nedeniyle, dünya genelinde en fazla görünen nedenlerden biri olarak kabuledilmektedir.Primerhiperparatiroidizm gibi kalsiyum homeostaz bozuklukları, kardiyovasküler nedenlere bağlı ölüm riskini artırabilir. Bu çalışmada kroner arter hastaların patogenezinde CaSR genine ait rs1048213, rs9883099 gen plimorfizminin rolünün araştırılması ve tüm nedenlere bağlı ölüm veya mortalite ile ilişkili olup olmadığını belirlenmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma135 KAH olan olgu ile herhangi bir Kalp rahatsızlığı olmayan sağlıklı 139 gönüllü verileri karşılaştırıldı,CaSR genine ait rs1048213, rs9883099 polimorfizmi ise hastalardan alınan kan örneklerinden elde edilen DNA lar gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu PCR ile araştırıldı.Bulgular: Biyokimyasal parametreler vücut kitle indeksi VKİ , Hipertansiyon; Diyabet, Sigara içme, Toplam kolesterol, Trigliseritler, HDL‐kolesterol, LDL‐kolesterol değerleri kontrollere göre anlamlılık tespit edilmiştir p