AYTÜL AKAL’IN MASALLARIYLA ÇOCUKTA ÇEVRE BİLİNCİ GELİŞTİRME - Türkan Kuzu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Çevre tüm canlıların yaşamında önemli bir rol oynamaktadır. Temiz bir çevrede yaşamak bütün insanların ortak isteğidir. Zira çevreden en çok yararlanan insanlar, ama en çok kirleten de yine insanlardır. Son yıllarda özellikle çevre kirliliği üst düzeye çıkmıştır. Çevrenin doğal yapısının ve bileşiminin bozulması, değişmesi sonucunda insanların, canlıların ve cansızların olumsuz yönde etkilemesi çevre kirliliği olarak tanımlanmaktadır ve gerekli önlemler alınmazsa ileride çok kötü sonuçlarla karşılaşacağımız olasıdır. Çevreyi kirletmek, kendi varlığımızıyok etmeye çalışmaktır. Bilinçsizce kullanılan her şey gibi temiz ve sağlıklıtutulmayan çevre bizlere zarar vermektedir. O yüzden dünya üzerinde yaşayan her bireyin çevre konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Çünkü gelecek nesillere bırakacağımız temiz bir çevre en değerli mirasımız olacaktır. Çevre bilinci henüz daha çocukken kazandırılmasıgereken hem evrensel hem de toplumsal bir değerdir. Bu bilinçle yetişen çocuk ileride çevresini temiz tutma konusunda bilgili, tutarlıve hassas olacaktır. Bu bağlamda Aytül Akal’ın beşserilik masal kitaplarıözellikle çocuklarda erken yaşta çevre bilinci kazandırma konusunda önerilecek eserlerdir. Akal, “çocuk gerçekliği” ve “çocuğa görelik” ilkelerine bağlıkalarak kurguladığımasallarında çocukta çevre bilinci geliştirme konusunda oldukça başarılıdır.