PROF. DR. NECATİ ÖNER’DE DİL ŞUURU - Necmettin Tozlu (Felsefe Dünyası)
Ülkemizde aydın, özellikle Batıcı aydın Tanzimat’tan beri kendi dünyasına düşman ve onu tahriple meşgul. Sürekli hor gördüğü, sataştığı bu dünyanın dinamikleri: Dini, dili, kültürü, sanatı, geleneği vs. Hâlbuki millet ancak bu dinamikler sayesinde millettir. Bu dinamiklerin tahribi ve bunlarla oynama bir milletin kökünden sökülüp atılması demektir. Asıl aydın, düşünür, bilim adamı tüm bu olup bitenlerde kendi payını arayandır. Zaafların kaynaklarını keşfeden ve irdeleyendir. Prof. Dr. Necati Öner, bu manada tüm bu olan bitene nüfuz eden, tahribatın boyutlarını ve amacını gören bir düşünürümüz, filozofumuzdur. O, aksine milli değerleri, kültürden dile felsefeciliğinin ve mantıkçılığının harikulade dünyasında ele alır, tahlil eder, milli bünyedeki yerlerini, işlevlerini gösterir. Öner, dili önceler. Dil, onda bir milletin var oluşuyla, varlıkta kalışıyla doğrudan ilgilidir. Buna rağmen ne hikmetse yüzyıllardır ihmal edilir. Yabancı dillerin istilasına uğrar. Hele yabancı dille öğretim, ancak köle toplumlarında görülebilecek bir garabettir. Bu incelemede tüm bunlar Öner’in açısından ortaya konulmaya çalışılacaktır.