Teşhir Tipi Soğutucular İçin Yenilikci Kapı Tasarımı Ve Performansa Etkisinin Deneysel Araştırılması - Fatma Nur Erdoğmuş; Sedanur Bilgin; Sümeyra İbiş; Leyziva Aydemirli (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Teşhir tipi soğutucular (TTS), gıda sektöründe ürünlerin sergilenmesi ve tazeliğinin korunmasında kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, bu sistemlerdeki yüksek enerji tüketimi, sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı çözümlere olan ihtiyacı da beraberinde gelmektedir. Bu çalışmada, TTS kapılarından olan ısı kazançlarını azaltarak yalıtım performansını artırmak ve enerji verimliliğini iyileştirmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çift camlı mevcut sistemde kullanılan hava ve alüminyum U-profil yerine, camlar arasında argon gazı ve plastik U-profil kullanarak yeni bir kapı yapısı tasarlanmıştır. Yeni ve mevcut sistemlerin termal performansları karşılaştırılmış ve prototip, TS EN ISO 23953-2:2024 standardına uygun olarak test edilmiştir. Gerçekleştirilen test sonuçları, yeni kapı tasarımının iç ve dış yüzeyler arasında daha dengeli bir sıcaklık dağılımı sağladığını ve bu sayede ısı transferini azaltarak termal yalıtım performansını artırdığını ortaya koymuştur. Enerji tüketimi açısından değerlendirildiğinde, yeni tasarımın mevcut sisteme kıyasla %3,94 daha az enerji harcadığı, Enerji Verimlilik Endeksi (EVE) değerinde %3,90’lık bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir. Aynı zamanda her iki sistem de “B” enerji sınıfında yer almaktadır. Ayrıca, yeni tasarımın malzeme maliyeti %1,3 azalırken, üretim süresi %65,66 kısalmıştır. Sonuç olarak, geliştirilen kapı tasarımı, enerji tüketimini azaltarak ekonomik ve çevresel açıdan önemli bir iyileştirme sağlamaktadır.