Deepfake ve Dezenformasyon: Sentetik Siyasi Videoların Yanıltma, Belirsizlik ve Haberlere Duyulan Güven Üzerindeki Etkisini Araştırma - Andrew Chadwick; Christian Vaccari; Şeyda Koçak Kurt (Yeni Medya)
Yapay Zeka (YZ) günümüzde “deepfake” olarak bilinen ve gerçek videolara çok benzeyen sentetik videoların kitlesel olarak oluşturulmasını mümkün hale getirmektedir. Görsel iletişimin gücü ve belirsizliğin kamusal söyleme duyulan güveni sarsmada oynadığı rol ile ilgili teorileri birleştirerek, deepfake’lerin çevrimiçi dezenformasyona olası katkılarını açıklıyoruz. Birleşik Krallık nüfusunu temsil eden geniş bir örnekleme yeni deneysel uygulamalar yaparak, insanların deepfake’lere ilişkin değerlendirmelerini karşılaştırdık. Katılımcıların deepfake’ler tarafından yanlış yönlendirilmekten çok, belirsizlik hissetme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve ortaya çıkan bu belirsizliğin sosyal medyada yer alan haberlere duyulan güveni azalttığını bulduk. Deepfake’lerin genelleştirilmiş kararsızlık ve sinizme katkıda bulunabileceği ve demokratik toplumlarda çevrimiçi yurttaşlık kültürüne yönelik mevcut zorlukları daha fazla arttırabileceği sonuçlarına ulaştık.