FİNANSAL ARAÇLARIN VERGİLENDİRİLMESİ, İHTİYARİ BEYAN VE SAĞLADIĞI VERGİ AVANTAJLARI - Neslihan Coşkun Karadağ (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Gerçek kişilerin finansal araçlardan elde ettiği gelirler, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve irat olarak kabul edilmekte ve vergilendirilmektedir. Gelir vergisi genel kural gereği beyana dayanarak tarh edilmektedir ancak sağladığı birtakım avantajlar nedeniyle stopaj uygulamalarına da büyük ölçüde yer verilmiştir. Finansal araçlardan sağlanan gelirlerin vergilendirilmesinde, stopajı nihai vergi kılan Gelir Vergisi Kanunu Geçiçi 67.madde bu düzenlemelerden birisidir. Bu çalışmada Geçici 67.madde ile yapılan “özel vergileme rejimi” izah edilecek ve bağlantılı olduğu diğer maddelerle ele alınıp değerlendirmeler yapılacaktır. Geçici 67.maddesinde yer alan hükme dayanarak verilen ihtiyari beyanname ve mükelleflere sağladığı vergisel avantajlar ise çalışmanın asıl konusunu oluşturacaktır.