JAPON YÖNETİM ANLAYIŞI VE ŞİRKET AĞLARI KEİRETSU ANALİZİ - Muammer Zerenler; Rıfat İraz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Günümüzde işletme yönetimi yazınında Japonya’nın önemi ve etkisi yadsınamaz. Özellikle üretim yönetimi alanında Japon üretim sistemi ve teknikleri ile ilgili çalışmaların sayısıoldukça fazladır. Japonya’nın ekonomik anlamda dünyanın ikinci büyük gücü olmasınısağlayan işletme yönetimi anlayışının ayrıntılıbiçimde incelenmesi önemlidir. Bununla birlikte, Japon toplumunun bazıkarakteristik özelliklerinin işletmecilik anlayışıve işyapma biçimlerini önemli ölçüde etkilediği görülmektedir. İşletmeler, tedarikçiler ve çalışanlarla ilişkiler; sözkonusu etkileşimin en önemli unsurlarıdır. Bu çalışmanın temel amacı; Japon yönetim anlayışınıetkileyen faktörler bağlamında önemi ve etkileri açısından Japon işletmecilik anlayışında önemli bir yere sahip Japon şirket ağlarınıincelemektir. Bu amacıgerçekleştirmek üzere çalışmada öncelikle Japonya’nın tarihi gelişim süreci ve Japon ekonomisi, Japon işletme yönetim anlayışınıetkileyen faktörler ile Japonlara özgü şirket ağlarının oluşumu ve özellikleri konularıayrıntılıbiçimde irdelenmiştir.