آلاینده های نشر شده از چاپگرهای لیزری: مروری بر روشهای شناخت و اندازه گیری - نرگس مرتجی; محمدابراهیم علیا; مریم عطایی فرد (مطالعات در دنیای رنگ)
نظر به اهمیت کیفیت بالای هوای داخل در محیط‌های بسته و از آن جایی که به طور متوسط روزانه 80 از زمان افراد در این محیط های بسته داخلی سپری می شود، کیفیت هوا بر عملکرد و سلامت افراد تأثیر به سزایی دارد تا کنون. منابع آلاینده متفاوتی برای محیط های بسته داخلی شناخته شده اند که یکی از اصلی ترین آن ها دستگاه های الکترونیکی و چاپگرها هستند. آلاینده های خطرناکی شامل انواع آلاینده های آلی و غیر آلی، ذرات ریز معلق، ذرات بسیار ریز معلق و ازن که هر یک به نوبه خود اثرات نامطلوبی بر سلامتی انسان دارند، از قسمت های مختلف چاپگرها منتشر می شوند. چاپگرها از قسمت های متفاوتی تشکیل شده اند و مطالعات نشان داده که امکان نشر آلاینده ها از تمامی این قسمت ها وجود دارد. به طور کلی باید در نظر داشت که عوامل مختلفی از قبیل نوع چاپگر، شرایط دمایی فیوزینگ و ... بر این انتشار مؤثر می باشد. طبق تحقیقات انجام شده، چاپگرهای لیزری آلایندگی بیشتری نسبت به دیگر انواع چاپگرها و سایر دستگاه های الکترونیکی دارند. از آنجایی که چاپگرهای لیزری یکی از متداول ترین نوع چاپگرها، در تمامی محیط ها اعم از خانگی، اداری و ... می باشند، از این رو در این بررسی چاپگرهای لیزری مد نظر قرار گرفتند. جهت سنجش آلاینده های نشر شده از چاپگرها، دو روش متداول و پذیرفته شده موجود است. اندازه گیری در محیط واقعی و انداز گیری در محفظه ای که مطابق استاندارد 9-16000 ISO ساخته شده باشد. دستگاه های مورد استفاده جهت شناسایی آلاینده ها عبارتند از، کروماتوگرافی گازی و اسپکترومتری جرمی GC/MS جهت شناسایی آلاینده های آلی، از دستگاه توزیع اندازه ذرات PSA جهت شمارش و تعیین اندازه ذرات نشر شده و از دستگاه سنجش ازن جهت اندازه گیری میزان ازن نشر شده و دستگاه طیف سنج فلورسانس اشعه ایکس XRF جهت شناسایی عناصر غیر آلی.