Діяльність добровільних пожежно-гімнастичних товариств «Січ» Буковини в забезпеченні протипожежного захисту населення краю (1902-1914 рр.) - Сергій Бабчук (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Історія)
У статті досліджується історія створення та розвитку добровільних пожежно-гімнастичних товариств «Січ» на Буковині, що виникли в умовах відсутності організованого захисту сіл від вогняної стихії. Розглядаються соціальні, культурні та організаційні аспекти цих об’єднань, їх значення для протипожежного захисту та громади загалом. Перші товариства «Січ» швидко поширилися по всій території краю, трансформуючись із простих громадських ініціатив у ефективні протипожежні формування. Це відбулося завдяки зростанню суспільної свідомості щодо важливості протипожежної справи та активному залученню селян до діяльності товариств. Крім протипожежної діяльності, товариства «Січ» стали важливими культурними центрами сіл, підвищуючи престиж добровольців-пожежників і зміцнюючи статус молоді через фізичну підготовку та громадську корисність. Це сприяло формуванню культу захисника від пожеж, що підсилювало соціальну тканину громад. Рух «Січ» виник паралельно з подібними протипожежними рухами в інших європейських країнах, закладаючи основу для розвитку європейської моделі захисту населених пунктів від вогню. На жаль, після Першої світової війни товариства «Січ» припинили існування, що призвело до втрати потенціалу для розвитку протипожежного руху за європейським зразком у регіоні.