ÖN LİSANS DÜZEYİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN ZORUNLU STAJ UYGULAMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU ÖRNEĞİ - Yasemin Duran; Nilgün Dolmacı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Staj,öğrencinin eğitim gördüğü programın gereklerine, programdan beklenen eğitim-öğretimeuygun olarak ve öğrenimleri süresince kazandıkları bilgi ve deneyimlerinipekiştirdikleri faaliyettir. Stajını etkin bir şekilde ve nitelikliişyerlerinde tamamlayan bir çok öğrenci, bu sayede kariyer hedeflerine deulaşabilmektedir. Ancak staj sırasında yeterli denetim mekanizmasınınbulunmaması, öğrencilerin stajı mezuniyet yolunda aşılması görmeleri vb.etkenler stajdan beklenen faydaların ve sonuçların gerçekleşememesine yolaçmaktadır.Buçalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Meslek Yüksekokuluöğrencilerinin staj öncesine ve staj sonrasına yönelik görüşlerinindeğerlendirilmesi, staj sırasında yaşadıkları sorunların belirlenmesi ve çözümyollarının bulunması amaçlanmaktadır. Isparta Meslek Yüksekokulu bünyesindeeğitim- öğretim faaliyetleri sürdürülen yedi programdan, öğrencilerini2015-2016 Akademik Yılı yaz döneminde zorunlu staj uygulamasına tabi tutan,“Yönetim ve Organizasyon”, “Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri”, “Finans,Bankacılık ve Sigortacılık”, “Halkla İlişkiler ve Tanıtım” ve “Tasarım”programlarında öğrenim gören toplam 350 öğrenci araştırmanın örnekleminioluşturmuştur. Öğrencilere, literatür taraması yapılarak hazırlanmış anketuygulanmıştır. Veriler, istatistik paket programı SPSS (17.0) yardımıyla,frekans dağılımları ve çapraz tablo yapılarak değerlendirilmiştir.Araştırmasonucunda, %92,9 oranında öğrenci staj yaptığı yeri kendisinin bulduğunu, %42,9’u ise staj yerini belirlemesinde yaşadığı şehirde olmasının etkiliolduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerden staj öncesinde “stajın tecrübekazandıracağına” inananların oranı % 72,6 iken, staj sonrası görüşlerinebakıldığında bu oranın % 56.9’a inmesi dikkat çekmektedir. Stajın kariyerhedeflerinin belirlenmesinde faydalı olduğunu düşünenlerin oranı ise % 81,1’dir.Ankete katılan öğrencilerin % 76’sı staj uygulamasının gerekli ve önemliolduğunu, % 55.7’si staj süresinin yeterli olduğunu düşünmektedir.