PARTICULARITĂȚILE BIOLOGICE ALE SPECIEI SCUTELLARIA BAICALENSIS ÎN CONDIȚIILE REPUBLICII MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Lucrarea se referă la studiul particularităților biologice ale speciei medicinale Scutellaria baicalensis Georgi (scutelarie chinezească) în condițiile pedoclimatice ale Republicii Moldova. Sunt prezentate încadrarea sistematică, descrierea botanică și informații despre proprietățile și beneficiile terapeutice. Au fost evaluați indicii de calitate a semințelor, aspectele fenologice și procedeele de înmulțire. Condițiile locale de climă și sol sunt favorabile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de S. baicalensis. Începând cu primul an de viață plantele reușesc să realizeze toate fazele fenologice, iar perioada generativă culminează cu formarea semințelor viabile. Semințele cu o perioadă de păstrare de 6-12 luni au cea mai înaltă capacitate germinativă (93,4±0.88%) și energie de germinare de 79.0±2.07%. Se recomandă înmulțirea plantelor pe cale generativă, prin semințe, cu producere de răsad sau semănate direct în câmp, primăvara. Cuvinte-cheie: Lamiaceae, Scutellaria baicalensis, particularități biologice, Republica Moldova.