Ruse seg utover, innover eller bort?<subtitle>En sosiologisk organisering av illegal rusmiddelbruk</subtitle> - Marit Edland-Gryt; Øystein Skjælaaen; Thomas Anton Sandøy (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
I mange land, inkludert Norge, er den politiske diskursen rundt illegale rusmidler i endring. Slike bevegelser i kulturen innebærer at den brede kategorien «narkotika» brytes opp og blir mer nyansert. I denne artikkelen brytes bruken av illegale rusmidler i en norsk utelivskontekst opp i ulike bruksmåter. Problemstillingen er: På hvilke måter varierer måtene illegale rusmidler brukes på, og hvordan henger bruksmåtene sammen med forestillinger om de enkelte rusmidlene og brukerne av dem? Basert på 35 dybdeintervjuer med unge voksne som bruker illegale rusmidler, presenteres en typologi over tre bruksmåter. Disse bruksmåtene var sammenvevde med bestemte forestillinger om de enkelte rusmidlene. Ifølge deltakerne passet noen stoffer best til utadvendt festing («ruse seg utover»), andre til former for introspeksjon («ruse seg innover»), mens andre igjen ble knyttet til en form for eskapisme («ruse seg bort»). Disse bruksmåtene hang sammen med en rekke forestillinger om brukere og konsekvenser av bruk. Skillelinjene mellom rusmidlene var imidlertid ikke absolutte. Rusmiddelbrukspreferansene oppstod i et samspill mellom stoffenes «symbolske bagasje» og psykofarmakologiske virkninger. Den sosiologiske organiseringen av bruksmåter – utover, innover og bort – komplementerer farmakologiske og juridiske perspektiver, og nyanserer forståelsen av rusmiddelbruk i vår tid.