Cenzura i ograniczenia językowe w Protektoracie Czech i Moraw (1939–1945) - Dariusz Tkaczewski (Acta Universitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia)
Autor ve svém článku s názvem Cenzura a jazyková omezení v Protektorátu Čechy a Morava (1939–1945) podává širší obraz kulturního života (literatura, tisk, divadlo, hudba, film, rozhlas) v PČaM limitovaném cenzurou německých okupantů a kolaborantských českých úřadů. Své postřehy opřel o rozsáhlá bádání v knihovnách a na internetu (monografie, vědecké články, archivní dokumenty), zaměřená na právní situaci týkající se svobody slova a občanských práv, jakož i fungování české kultury a českého jazyka v okupovaném kvazi státu. Ve druhé části je blíže nastíněn stav češtiny, stejně jako omezení zaváděná Němci v masmédiích a společenském životě. Článek byl zakončen krátkými závěry.