ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİ HİPOTEZİNİN TÜRKİYE İÇİN İNCELENMESİ: STIRPAT MODELİNDEN BULGULAR - Mehmet Akif Destek (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, ekonomik büyüme ile çevresel bozulmaarasında ters U-şeklinde bir ilişkinin geçerli olduğu görüşüne dayalı olanÇevresel Kuznets Eğrisi (EKC) hipotezinin Türkiye için incelenmesiamaçlanmaktadır. Ayrıca, EKC hipotezinin geçerliliğini inceleyen çalışmalardanfarklı biçimde çevresel bozulma göstergesi olarak ekolojik ayak izi değişkenikullanılması ve ampirik model olarak STIRPAT çevre modelinin temel alınmasıamaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, reel GSYH, kentleşme düzeyi, enerji yoğunluğuve ekolojik ayak izi arasındaki ilişki, 1990-2014 gözlem aralığı için ARDLsınır testi VECM Granger nedensellik yöntemi aracılığıyla incelenmiştir.Çalışma sonucunda, hem kısa hem de uzun dönem için EKC hipotezinin geçerliolduğu görülmüştür. Ayrıca, kentleşme düzeyindeki ve enerji yoğunluğundakiartışın Türkiye’de çevresel bozulmayı hızlandırdığı sonucuna ulaşılmıştır.Nedensellik testi sonuçlarına göre ise uzun dönemde ekonomik büyümeden,kentleşme düzeyinden ve enerji yoğunluğundan çevresel bozulmaya doğrunedensellik ilişkilerinin geçerli olduğu görülmüştür.