TÜRKİYE’DE YAPISAL MALİ REFORMLARIN BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ - Özge Uysal Şahin; Sevda Akar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Etkin,verimli ve güçlü bir sosyo-ekonomik yapı için mevcut sistemin yenidenyapılandırılması olarak ifade edilebilecek yapısal reformlar günümüzde en çoktartışılan konulardan biridir. Ülkeden ülkeye farklı nedenlere göre çeşitlilikarz eden yapısal reformların başta ekonomik olmak üzere siyasi, sosyal ve maliboyutları bulunmakta ve makroekonomik değişkenler üzerinde belirleyiciolmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de yapısal mali reform çabalarının ekonomikbüyüme üzerinde bir etki yaratıp yaratmadığı, reforma konu olan mali araçlarbaz alınarak analiz edilmiştir. Belirlenen mali değişkenlerin büyüme üzerindekietkisi regresyon analizi ile test edilmiştir. Veri seti 2006 Ocak ve 2017Aralık dönemini kapsamaktadır. Analiz sonuçları, Türkiye’de giderlere yönelikyapılacak reformların aksine gelirlere yönelik yapılacak reformların büyümeyihızlandıracağını göstermektedir.