Стан та потенціал рекреаційно-оздоровчих лісів Передкарпаття - Я. О. Кириленко; В. М. Гудима; Т. В. Парпан; О. І. Голубчак; О. М. Ткачук (Науковий вісник НЛТУ України)
На прикладі дослідних об'єктів Передкарпаття проаналізовано стан та рекреаційний потенціал відповідних рекреаційно-оздоровчих лісів. Встановлено, що для впровадження та реалізації рекреаційного лісокористування необхідним є об'єктивне оцінювання рекреаційного потенціалу досліджуваної території. У роботі наведено результати оцінювання рекреаційного потенціалу, які є вагомим викликом для розвитку туристичної діяльності району досліджень. Досліджено стан і рекреаційний потенціал лісів, які користуються попитом у місцевого населення. Визначено лісівничі та біологічні показники деревостану за загальноприйнятою методикою оцінювання таксаційних характеристик, а кожне окреме дерево досліджено за шістьма класами ІUFRO: ярусністю, життєвістю, положенням, функцією, товарністю і довжиною крони. Результати наведено у відсотках від кількості дерев на кожному дослідному об'єкті. Рекреаційний потенціал деревостану визначено за системою таких показників – привабливість, комфортність та стійкість до рекреаційних навантажень. Кожний із перерахованих показників оцінено за 3-бальною шкалою. За співвідношенням фактичного встановленого показника до максимального визначено показники якості насадження. Встановлено переважання лісових угруповань із середніми коефіцієнтами. Однак, якщо дослідні ділянки мали високу оцінку за одним із показників рекреаційного потенціалу, загальний показник нівелювався низькою оцінкою іншого, здебільшого показником "комфортності". Дослідження проведено на постійних дослідних об'єктах, які розташовані у рекреаційно-оздоровчих лісах Івано-Франківського ОУЛМГ на висоті 300-400 м н. р. м. у вологій грабовій судіброві, вологій грабовій діброві та вологій грабово-буковій яличині. Насадження стиглі та перестійні, середньої повноти, І-ІІ класів бонітету, склад деревних видів не відповідає типу лісу. Встановлено, що за усіма показниками стану (класами ІUFRO) переважають середні значення. З'ясовано, що переважають здорові, без ознак пригнічення дерева. Отже, оцінювання стану та рекреаційного потенціалу досліджених деревостанів і прилеглих територій можуть бути основою для розвитку рекреаційно-туристичної галузі та сприяти сталому управлінню лісами та ландшафтами.