SİNEMA PERDESİNDE KIRILAN KARİZMA IŞIĞI: MAHATMA GANDİ - Mustafa Mencütekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Medeniyet tarihi isimleri yüzyıllarca unutulmayan pek çok ulusal direnişliderine tanıklık etmiştir. Mahatma Gandi adıdünyada neredeyse hemen herkesçe bilinen, emperyalizme ve sömürgeciliğe direnişdendiğinde akla ilk gelen direnişliderlerinden biridir. Gandi’nin emperyalizme karşızaferle sonuçlanan eşsiz direnişini anlatan pek çok yazılıkültür ürünü bulunmaktadır. Görsel kültürün başat aktörü sayılan film sektöründe de 1992 yapımıGandi filmi, bu eşine az rastlanır direnişkarizmasınıbeyazperdeye beklenin aksine başarılıbir şekilde taşıyabilmiştir. Film lideri daha önceden tanımayan kitlelere tanıştırırken, tanıyanların da hayal dünyasına canlıbir misal olarak Gandi’yi ve ulusunun direnişhareketini yeniden sunmaktadır. Bu sunumdaki başarıda Ben Kingsley’in sıradışıoyunculuk performasının yanında filmin yapımında gerçekleştirilen üst düzey görselliğin rolü öne çıkmaktadır. Aday gösterildiği onbir oscarın dokuzunu kazanan film, film tekniğinin ve sinemalaştırma olgusunun tüm inceliklerini kullanarak Gandi karizmasınıaslıyla veya daha fazlasıyla görsel kültürde ifade etmiştir.