Batuhan Buğra Akartepe, Hisse Senedi Şer‘î İzleme Sistemi-İslam Ekonomisi Açısından Bir Değerlendirme (Kitap Değerlendirmesi, İktisat Yayınları, 2023, 216 s.) - Fatma Zehra Özaslan (Journal of Islamic Economics)
Ekonomideki gelişmelerle birlikte gündeme gelen farklı uygulamaların fıkhi açıdan incelenmesi önem arz ettiği izahtan varestedir. 2022 yılında “Hisse Senedi Şer’i İzleme Kriterlerinin Analizi” başlığıyla yaptığı doktora tezini bu çalışmasıyla kitaplaştırmış Akartepe de hisse senetlerinin denetlenmesini İslam Finansı açısından değerlendirmektedir. Tanıtımı yapılan çalışmada üç önemli hipotez belirlenmiş ve bu başlıklar ilgili hipotezlere göre şekillendirilmeye çalışılmıştır. Giriş kısmında çalışmanın yöntemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunulmakta ve literatüre olan katkısı konuyla ilgili halihazırdaki çalışmalar üzerinden ifade edilmektedir. Çalışmanın ilk ana bölümünü “Hisse Senedi Yatırımlarının Hareket Noktası: Zaruret” başlığıyla ele alınmakta ve burada hisse senetlerinin mahiyeti, yapısı, temellendirilmesi gibi noktalara değinilerek hem tarihsel süreç hem de ilgili görüşler incelenmektedir. İkinci bölümde “Faizi Merkeze Alan Bir Faaliyet: Şer‘î İzleme” başlığıyla faiz temelli yaklaşımın oluşturduğu problemleri ve zarurete riayet ilkesi dikkate alınarak önemli kriterlere değinilmektedir. Bu bölümde şer‘î izleme sistemlerine dair ayrıntılı bir incelemenin olduğu görülmektedir. “Metodolojik Bir Hata: Eşik Değer Tespiti” başlığını verdiği üçüncü bölümde ise eşik değerlerin tespit edilmesindeki yanlışlara değinilmektedir. Burada da zarurete itibarın gerekli olduğu ifade edilerek şartları belirlenmekte ve alternatif bir yöntem önerilmektedir. Son bölümde “Yüzeysel Bir Temizlenme: Arındırma İşlemi” başlığıyla meşru olmayan gelirlerin arındırmasıyla ilgili problemler ifade edilerek çözüm önerisi sunulmaktadır. Bu noktada, çalışmada konuyla ilgili hataların tespit edilmesi ve bu hataların önüne geçilmesi yolunda tavsiyeler verilmesiyle literatüre önemli bir katkı sunması çalışmanın en değerli yönlerinden biri olarak göze çarpmaktadır.