سمیت تدخینی و خواص ضد تغذیه‌ای اسانس رزماری روی شپشه آرد، Tribolium confusum - عسگر عباداللهی (تحقیقات آفات گیاهی)
شپشه آرد (Tribolium confusum du Val) یکی از مهم ترین سخت بالپوشان آفات محصولات انباری به خصوص دانه های غلات و آرد است. استفاده مکرر از آفت کش های شیمیایی در مدیریت حشرات آفت آثار ثانویه بی شماری مانند آلودگی محیط زیست، تهدید سلامتی انسان و موجودات غیرهدف و توسعه مقاومت آفات را در پی داشته است. در پژوهش حاضر، سمیت تدخینی و تاثیر ضد تغذیه ای اسانس رزماری روی حشرات کامل شپشه آرد بررسی شد. به دلیل ارتباط اجزای شیمیایی اسانس های گیاهی با خواص زیستی آنها، ترکیبات اسانس رزماری با استفاده از گاز کروماتوگرافی-طیف سنج جرمی بررسی شد. اسانس رزماری سرشار از ترکیبات ترپنی شامل مونوترپن های هیدروکربنه (72/28 درصد)، مونوترپنوئیدها (03/57 درصد)، سسکوئیترپن های هیدروکربنه (09/3 درصد) و سسکوئیترپنوئیدها (25/3 درصد) بود. غلظت 5/73 میکرولیتر بر لیتر هوا از اسانس موجب تلفات 0/90 درصدی آفت بعد از 24 ساعت شد که طی 48 ساعت تا 100 درصد نیز افزایش پیدا کرد. استفاده از مقادیر LC40 و LC50 24 ساعته اسانس رزماری (به ترتیب برابر با 7/26 و 5/35 میکرولیتر بر لیتر هوا) باعث کاهش شاخص های تغذیه ای آفت شامل شاخص مصرف، نرخ مصرف نسبی و نرخ رشد نسبی بعد از 5 و 10 روز شد. همچنین، شاخص بازدارندگی تغذیه ای مقادیر بیان شده به ترتیب 7/40 و 9/45 درصد بعد از پنج روز و 4/53 و 5/59 درصد بعد از 10 روز برآورد شد. بنابراین، اسانس رزماری می تواند به عنوان یکی از عوامل در دسترس و کارآمد در مدیریت شپشه آرد برای انجام پژوهش های تکمیلی معرفی شود.