INFLUENȚA CONDIȚIILOR DE PROCESARE ASUPRA CONȚINUTULUI DE ANTIOXIDANȚI ÎN FRUCTUS ROSAE - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
Fructele de măceș sau Fructus Rosae este un produs vegetal medicinal bogat în vitamine (A, B, C, D și E), minerale (Ca, Fe, K, Mg, Mn, S, Si și Se), polifenoli și are capacitate antioxidantă înaltă. Cel mai mare dezavantaj însă al vitaminei C, extrasă din produsele vegetale, este că aceasta se descompune ușor sub influența oxigenului, a condițiilor de procesare și păstrare din cauza fermentului ascorbinaza. A fost determinat regimul optim de temperatură și forma fructelor de măceș pentru a menține un conținut înalt de vitamina C și alți antioxidanți, responsabili de activitatea biologică a produsului vegetal medicinal. S-a stabilit că regimul optim de temperatură necesar dezactivării ascorbinazei este de 60°C timp de 30 minute, de asemenea forma produsului integral sau pulbere nu afectează esențial activitatea antioxidantă demonstrată prin metoda ABTS a ambelor forme. Cuvinte-cheie: produs vegetal medicinal, condiționare, antioxidanți, vitamina C, fructus Rosae, ABTS.