İngiliz İdaresi’nde Kıbrıs’ta Din Görevlisi Yetiştiren Bir Kurum: İslam İlahiyat Okulu - Volkan Nurçin (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, KıbrıslıMüslümanların din görevlisi ihtiyacını karşılamak üzere 1932 yılında Lefkoşa’daaçılan İslam İlahiyat Okulunu incelemeyi amaçlamaktadır. Lefkoşa’da bulunanSelimiye Camii’nin yanındaki Büyük Medrese binasının yerine yapılan İslamİlahiyat Okulu, Evkafçılar ve Halkçılar arasında tartışma konusu olmuştur.Okulun meşruiyeti üzerine yapılan tartışmaların gölgesinde açılan okulda,hizmet verdiği 18 yılda, ulaşılabilen belgelere göre 11 kişi eğitim görmüştür.3 yıllık bir eğitim veren İslam İlahiyat Okulunun iyi organize edilmediği vemezunlarına yeterli ekonomik destek sağlanmadığı için fazla rağbet görmeyerek1950 yılında kapandığı anlaşılmaktadır.Şimdiye kadarmüstakil bir çalışmaya konu olmayan İslam İlahiyat Okulu hakkındaki bilgilerinbüyük bir bölümüne, KKTC arşivlerinde yaptığımız araştırmalar neticesindeulaşılmıştır. Bu çalışmada da araştırmaya açık olan ve ulaşabildiğimiz belgelerçerçevesinde söz konusu okulun; dönemin gruplaşmaları arasında nasılkarşılandığı, okulun fiziki yapısı, öğretim kadrosu, öğrencileri, uyguladığıeğitim programı ve kapatılma süreci ele alınmıştır.