LAFFER ETKİSİNİN TÜRKİYE UYGULAMASI 1980-2003 - Tahsin Karabulut (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Devletlerin temel fonksiyonlarınıyerine getirmek için gelire ihtiyaç duymalarıvergi toplama gerekliliğini doğurmuştur. Vergileme, zaman içerisinde kamu hizmetleri için gerekli kaynağısağlamanın yanında tasarrufu ve ekonomik büyümeyi teşvik, gelir dağılımınıdüzeltme şeklinde diğer sosyal ve ekonomik amaçlar için de kullanılmaya başlanmıştır. Devletin vergi gelirleri, vergi tabanının genişliği ve vergi oranlarının düzeyi ile yakından bağlantılıdır. Vergi oranlarıile vergi gelirleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyan “Laffer Eğrisi” Arzyönlü İktisat’ın en önemli konularından birisidir. 1980-2003 dönemi itibariyle Laffer Eğrisi’nin Türkiye uygulamasının tahmin edildiği bu çalışmada, ekonomi yönetiminin uyguladığıvergi oranlarının 1999 yılından itibaren oluşturulan modellere göre tahmin edilen oranlardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.