КРИПТОВАЛЮТИ ТА СТАБІЛЬНІ МОНЕТИ: ПЕРСПЕКТИВИ, ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Олена Стешенко; Микита Підопригора (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано роль стейблкоїнів та криптовалют у фінансовій системі України, їх вплив на інвестиційні ринки, а також специфічні ризики та можливості, пов'язані з їх використанням. Досліджено дискусійні питання сутності криптовалюти. Виявлено, що у науково-практичному середовищі розглядають криптовалюти як цифрові валюти, електронні платіжні засоби, нові форми електронних грошей. Особливу увагу приділено ролі криптовалют для фінансової системи, зокрема, їх регулюванню, перспективам розвитку та впливу на фінансовий ринок країни. Оцінено потенціал стабільних монет для підвищення фінансової стабільності. Визначено ключові ризики, такі як регуляторна невизначеність, фінансова безпека та волатильність криптовалютних активів. Розглянуто потенційні можливості використання криптоактивів для диверсифікації інвестиційних портфелів в Україні.