Firmaların Marka Değerleri ile Piyasa Değerleri Arasındaki ilişki: Bist’de Bir Uygulama - Seren Aydıngülü Sakalsız; Çetin Çildir (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Günümüz küresel dünyasında bilgi, ürün ve hizmetler kolay ulaşılabilir ve hızlı hareket edebilir hale gelmiştir. Finansal piyasalarda artan işlem hacimleri, gelişen teknoloji ve ekonomi ile birlikte firmalar açısından marka değerinin ve piyasa değerinin yüksek olması gün geçtikçe önem arz etmektedir. Artık ürünleri üretmek ve tedarik etmek yeterli değildir. Dolayısı ile ürünü üretenden ziyade markalaşan ve marka değeri oluşturabilen firmalar rekabet avantajı sağlamaktadır. Marka kavramı, en temel anlamda diğerlerinden ayırt edilme olanağı sağlar. Ancak bu kavram günümüzde tüketicinin maddi olmayan ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Firmaların müşteri sadakati oluşturmaları ve markaya güven duygusu oluşturmaları rekabet güçleri açısından önemlidir. Bu zorlu rekabet koşulları ve değişen tüketici davranışları, şirketleri pazarda iyi konumlanabilmek için markalaşmaya zorlamakta ve böylece firmalar açısından markalaşma en temel anlamda rakiplerden ayırt edilebilme imkânı sağlamaktadır. Güçlü bir marka oluşturmak, yüksek pazar değeri ve pazar payı için son derece önemlidir. Şirketler için piyasa değerinin yüksek değerlenmesi yatırımcılar, yöneticiler ve hissedarlar tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada öncelikle alan yazındaki önceki çalışmalara değinilmiş sonrasında ise marka ve marka değeri kavramları kısaca açıklanmıştır. Çalışmada marka değeri yüksek olan firmaların marka değerleri ile piyasa değerleri arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Borsa İstanbul’da işlem gören 37 adet firmanın 2016-2020 dönemlerine ait marka değerleri ve piyasa değerleri arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarında firmaların marka değerleri ile piyasa değerleri arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu ortaya konmuştur.