La Veracitat períodistica com a garantia de seguretat a la Unió Europea - Gerard Gros Muñoz (Quaderns IEE)
La seguretat és sempre un dels objectius principals que busca protegir qualsevol Estat o organització internacional, com la Unió Europea. Aquesta seguretat, tanmateix, pot veure’s afectada per determinades pràctiques, com és el cas de la desinformació. És per això que en els darrers anys des de les institucions europees s’ha posat èmfasi a intentar abordar aquesta problemàtica a través de diferents mesures i l’aprovació de nova legislació que pot contribuir-hi, com la Digital Services Act. De la mateixa manera, en aquesta tasca també hi tenen importància altres actors, com els mitjans de comunicació i les xarxes socials, que han de vetllar perquè la informació que hi publiquin sigui verídica. Si la informació falsa es difon, pot tenir importants efectes en la seguretat i en les societats democràtiques. En aquest article s’analitzen alguns casos i mesures preses per part de la Unió Europea per tal de mitigar la desinformació i vetllar perquè la ciutadania rebi informació veraç, així com per poder controlar, en la mesura del possible, l’efecte que puguin tenir les pràctiques de desinformació en la seguretat del bloc comunitari.