ПРОЕКТУВАННЯ СИСТЕМИ МОНІТОРИНГУ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Степан Ярмус (Економіка та суспільство)
Інноваційний потенціал є ключовим фактором конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств, але відсутність ефективних систем моніторингу та оцінювання інноваційної діяльності є однією з ключових проблем промислових підприємств. Розроблено комплексну систему моніторингу та оцінювання інноваційної діяльності, яка включає сучасні інструменти аналізу та оцінки інновацій, гнучкі підходи до вимірювання їхньої ефективності, а також чітко визначені індикатори результативності. Також встановлено системний та комплексний підхід до оцінки інноваційного потенціалу підприємств, який дозволяє глибше зрозуміти, як інновації впливають на діяльність компанії в цілому. У дослідженні розроблено методологію оцінки економічної ефективності інновацій, адаптовану до специфіки діяльності підприємства, яка дозволяє більш точно прогнозувати результати від інновацій та їх вплив на прибутковість, продуктивність і стійкість бізнесу. У цілому, дослідження встановлює необхідність оцінки інноваційного потенціалу та ефективності його використання для промислових підприємств в Україні та пропонує можливі підходи до розробки ефективної системи моніторингу та оцінювання інноваційної діяльності.