Giddens Sosyolojisinde Toplumsal Dönüşümün Temel Kavramları ve Bağlantılar: Yapılanma, Modernite ve Küreselleşme - Nesrin Akıncı Çötok (Skad)
Çağdaş sosyolojide eserleri ve ortaya koyduğukuramları ile önemli yer tutan entelektüellerden biri şüphesiz Giddens’tır. Onunen temel sosyolojik yaklaşımı, kendi ifadesiyle “toplumun üretiminin insanlartarafından sürdürülen ve mümkün kılınan ustaca bir icra olduğu” üzerinedir. Buüretim Giddens’a göre gerçekte sadece toplumdaki her bireyin pratik bir sosyalteorisyen olmasından dolayı mümkündür. İçinde bulunduğumuz tarihsel süreçtemelinde özelllikle de modernite ve küreselleşme kavramları odaklı toplumsaldönüşümü anlama adına Giddens’ı anlamak faydalı olacaktır. Bu fayda eksenli çalışmadakendi eserlerinden yola çıkılarak Giddens’ın sosyolojisindeki yapılanma kuramı,modernite ve küreselleşme ilişkisi ortaya konulup söz konusu kavramlarıntoplumsal dönüşümdeki yeri ve önemine değinilmiştir. Çalışmada Giddens ‘ın tümdünyada bu denli ilgi odağı haline getiren kuramlarını -öncelikle modernite,küreselleşme ve yapılanmayı -anlamak ve bu kavramların özne temelli sosyaleyleme kapasitesi bağlamında sosyal değişimin dönüşümü nasıl gerçekleştirdiğiaktarılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda Giddens gözlemci olarak bilgileriniderinleştirirken asıl görevinin gerçekte kendi kültürel kimliğinden yolaçıkarak araştırdığı kültüre ilişkin betimlemeler sayesinde diyalog kurmakolduğunu ifade etmektedir. Bu diyalog çerçevesinde Giddens, moderniteyiözellikle de ‘güvenlik, tehlike ve risk’ temelli, küreselleşmeyi ise dörtboyutlu (kapitalizm, ulus devlet, askeri dünya düzeni ve uluslararası işbölümü)süreci ile yaşadığımız sonuçlarını eleştirir. Giddens’ın diğer yapıkuramcılarından farklı olarak ele aldığı ‘yapı’ ise zamansal olarak ortayaçıkar ve bu şekilde mevcut olabildiğinden yapılar, kişi eylemlerini de mümkünkılan araçlardır.