Czasowe warstwy narracji. „Sanatorium pod Klepsydrą” Wojciecha Jerzego Hasa - Małgorzata Jakubowska (Kwartalnik Filmowy)
Skomplikowaną strukturę narracyjną i czasową Sanatorium pod Klepsydrą Wojciecha Jerzego Hasa autorka próbuje opisać za pomocą warstwowej organizacji tekstu filmowego. Wyodrębnione przekroje temporalne nie tylko ujawniają odmienne pokłady pamięci Józefa (dzieciństwo – młodość – dojrzałość), ale pozwalają wniknąć w narracyjną organizację tekstu. W części analitycznej ukazano próbkę literackich strategii zastosowanych przez Brunona Schulza, by zestawić je z filmowymi propozycjami Wojciecha Jerzego Hasa. W części teoretycznej układy temporalne tekstu literackiego i filmowego zostają zebrane i przedstawione z perspektywy kategorii zaczerpniętych z pracy Czas i opowieść Paula Ricoeura. Autorka wskazuje, że dominującym aspektem wielowarstwowej struktury temporalnej filmu jest rozbudowanie punktów widzenia narracji (czas i miejsce, z którego są opowiadane zdarzenia) oraz wprowadzanie różnych głosów narracyjnych, którym zostają przypisane odmienne konteksty czasowe.