İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerine Yönelik Matematik Kaygı Ölçeğinin Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi - Samet Yavuz Terzi; Gamze Tuti; Erdem Çekmez (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Bu araştırmanın amacı, ilkokulda öğrenim görmekte olan öğrencilerin matematik kaygı düzeylerini ölçmek için Mutlu ve Söylemez (2018) tarafından geliştirilmiş testin psikometrik özelliklerini Rasch Ölçme Teorisi çerçevesinde incelemektir. Bu amaçla test, madde uyum indeksleri, kategori yapısının işlevselliği, madde ve kişilere yönelik güvenirlik ve ayırt edicilik indeksleri, örneklemi hedefleme yeterliği, maddelerin dağılımı, cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenleri açısından test maddelerinin yanlılık gösterip göstermediği ve boyut yapısı bileşenleri bağlamında analiz edilmiştir. Araştırmanın katılımcılarını Trabzon ilinde farklı ilkokullarda öğrenim görmekte olan 1110 (581 kız, 529 erkek) üçüncü sınıf ve 946 (518 kız, 428 erkek) dördüncü sınıf olmak üzere toplamda 2056 öğrenci oluşturmaktadır. Test öğrencilere uygulandıktan sonra maddelere ve kişilere yönelik ölçüler Derecelendirme Ölçeği Modeli ile Winsteps (Sürüm: 3.91) yazılımı kullanılarak hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular benimsenen kategori yapısının önerilen bazı kriterleri ihlal ettiğini, testin tek boyutluluk kriterini sağladığını, maddelerin ölçülen değişkenin farklı seviyelerini kapsadığını, kişi ve madde güvenirlik indekslerinin uygun olduğunu, maddelerin kişileri ayırt etmede düşük performans gösterdiği ve maddelerin cinsiyet ve sınıf düzeyi açısından yanlılık sergilemediğini göstermiştir. Bununla birlikte testin uygulandığı grubu hedeflemede kayda değer bir isabetsizlik sergilediği ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular temelinde test maddelerine ve maddeleri cevaplamak için benimsenen kategori yapısına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.