MANUALINIŲ IR APARATINIŲ KOSMETINIŲ PROCEDŪRŲ KOMPLEKSO POVEIKIS MOTERS KŪNO KOMPOZICIJOS RODIKLIŲ KAITAI - Daiva Stančaitytė; Karolina Dobilaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
XXI amžiuje vyraujantis „kūno kultas“ skatina domėtis idealiomis kūno proporcijomis, sveika gyvensena ir būdais siekti tobulos išvaizdos. Kūno kompozicija – tai metodas, padedantis išsiaiškinti, iš ko ir kokios procentinės dalies yra sudarytas bendras žmogaus kūnas (Mastavičiūtė ir kt., 2011). Tinkama kūno sudėties analizė reikalauja tikslaus kūno sudėties klasifikavimo pagal skirtingas kūno sudedamųjų dalių funkcijas. Todėl yra išskiriami skirtingi kūno arba sekcijos modeliai. Vertinant kūno kompoziciją audinių sistemos lygmeniu, rodikliai skiriami į riebalų masę ir masę be riebalų. Riebalinės masės rodikliai skirstomi į bendrą kūno riebalų masės procentinę dalį ir visceralinių riebalų masę. Analizuojama kūno masė be riebalų – tai žmogaus kūno komponentai: raumenys, kaulai ir vanduo. Raumenų masės rodmenis sudaro griaučių raumenys, lygieji raumenys ir vandens koncentracija, esanti raumenyse. Kūno skysčiai skirstomi į bendrą kūno skysčių kiekį, ekstraląstelinį vandens kiekį ir intraląstelinį vandens kiekį. Kūno sudėties analizė suteikia galimybę stebėti bendrą kaulų masę. Žvelgiant į moters kūno estetines problemas per kūno kompozicijos rodiklių prizmę, riebalus, raumenis bei kūno skysčius galima koreguoti kosmetologinėmis manualinėmis ir aparatinėmis procedūromis. Manualinių ir aparatinių procedūrų kompleksinis kursas buvo skirtas paveikti riebalinį audinį ir stebėti, kaip kinta tiriamosios viso kūno sudėties rodikliai, nekeičiant gyvenimo sąlygų. Atlikus manualinių ir aparatinių kosmetinių procedūrų komplekso kursą ir išanalizavus gautus matavimų rezultatus, atliktus su „Tanita“ kūno masės analizatoriumi, centimetrine juostele, gauti teigiami rezultatai. Prieš procedūrų kursą atlikta kūno masės analizė ir nustatytas didelis riebalinės masės kiekis, kuris po procedūrų kurso sumažėjo, skysčių kiekis kūne buvo nepastovus ir kintantis, kūno masė be riebalų padidėjo. Įvertinant gautus centimetrinės juostelės matavimo rodiklius matomi netolygūs kūno apimčių pokyčiai, tačiau nustatyta, kad apimtys sumažėjo. Pasiektas optimalus rezultatas juosmens srityje.