Gümrük İşletme Bölümüne Yönelik Öğrenci Algıları: Fenomenolojik Bir Araştırma - Muhammed Turgut; İpek Gürsoy (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bu çalışmada, ülkemizde birçok üniversitede yeni açılmakta olan Gümrük İşletme bölümüne yönelik öğrenci algılarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik araştırma deseni; nitel örnekleme yöntemlerinden birisi olan ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilerek Tarsus Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde eğitim almakta olan 38 Gümrük İşletme bölümü öğrencisinden veriler toplanmıştır. Betimsel analiz tekniği ile toplanılan veriler analiz edilmiştir. Geçerlilik ve güvenilirliğin tespiti TAPUSAS kriterleri ile belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Gümrük İşletme bölümünün yeni bir bölüm olması, Türkiye’nin uluslararası ticaret ve lojistikte büyüyen bir ülke olması, çevreleri tarafından bölüm ile ilgili olumlu referanslar verilmesi, bölümün gelecekte öneminin daha da artacağı ve iş bulma avantajı sağlayacağı düşüncesi gibi faktörlerin öğrencilerin bölüm tercihinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, öğrencilerin %71,05 gibi büyük bir çoğunluğunun kamu sektöründe çalışmak istediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, Gümrük İşletme bölümü için Gümrük İşlemleri ve Yönetimi, Sınır Yönetimi, Gümrük ve Uluslararası Ticaret, Gümrük Müşavirliği, Gümrük ve Ticari İşletme, Gümrük İşletmeciliği ve Lojistik olmak üzere çeşitli isim önerileri geliştirilmiştir.