Betydningen av digitale treffrom for høgskolestudenters tilhørighet og studieengasjement - Janne Strømme; Renate Slang; Göran Jutengren (Uniped)
En situasjon preget av fysisk og sosial isolasjon, som under Covid-19-pandemien fra 2020 til 2022, kan ha en negativ innvirkning på studentenes gjennomstrømning. Da undervisningen hovedsakelig ble gjennomført digitalt, ble kontakten, tilknytningen og tilhørigheten til medstudenter redusert. I dette forsknings- og utviklingsprosjektet ble det undersøkt om digitale treffrom uten lærer til stede kunne bidra til økt opplevd tilhørighet og engasjement blant studentene i en klasse med bare digital undervisning. For å undersøke dette ble en prospektiv kohortstudie gjennomført med 36 deltakere (25 kvinner, 11 menn) fra bachelorstudiet i innovasjon og prosjektledelse (n = 22) og bachelorstudiet i økonomi og administrasjon (n = 14) ved en høgskole på Østlandet i Norge under Covid-19-pandemien. Resultatene viste at studenter som var kjent med hverandre i forkant, i større grad enn andre valgte å delta i de digitale treffrommene. Studentene opplevde også at deres interaksjonelle tilhørighet økte som et resultat av deltakelse på de digitale møteplassene. Denne tilhørigheten viste seg å ha en sammenheng med studieengasjementet. Ettersom det emosjonelle aspektet ikke hadde samme betydning, syntes studentene å ha mest nytte av de digitale møteplassene for å kunne få hjelp når noe var uklart, og for å delta i sosiale og faglige diskusjoner og få hjelp til praktiske formål.