Odwrócenie symboliczne w narracjach praktyków Montessori – dopiski do „Dyskursywnej konstrukcji podmiotu” - Jarosław Jendza (Ars Educandi)
W prezentowanym artykule, stanowiącym część większego projektu badawczego, autor analizuje fragmenty narracji nauczycielek Montessori (pracujących w polskich placówkach tego typu) odnośnie do kwestii dzieciństwa oraz traktujące o symbolicznym odwróceniu obecnych w ich wypowiedziach. Wykorzystując procedurę fenomenografii oraz narzędzi krytycznej analizy dyskursu autor stawia pytania badawcze, o to, co ulega znaczeniowej inwersji w pedagogii Montessori, oraz jakie aspekty jej funkcjonowania pozostają niezmienne. Tym samym celem badania stanowi identyfikacja i opis odwróconych i niezmienionych aspektów edukacji na pozimie przedszkola. Tak postawiony cel badań oraz procedura doprowadzają do wytworzenia interesującego przedmiotu poznania. W narracjach pedagożek Montessori symbolicznemu odwróceniu podlegają niektóre rozwiązania metodyczne, organizacyjne i komunikacyjne, ale względnie stała jest dystrybucja władzy w edukacji oraz jej zasadniczy cel. Wyniki badania pokazują także, że kategoria symbolicznego odwrócenia ma swoje ograniczenia, zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy do czynienia z przesunięciem akcentu, raczej niż inwersją porządku.