Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimlerinin belirlenmesi ve kişilik özellikleri ile ilişkilerinin incelenmesi - Yakup Yazici; Osman Imamoglu (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmanın amacı spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimlerinin bazı parametrelere göre araştırılması ve kişilik özellikleri ile ilişkilerinin belirlenmesidir. Çalışma yaşları 18-30 yaş arasında değişen Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan öğrencilerden bir grubu (n=362) kapsamaktadır.  Çalışmada ölçüm aracı olarak Liderlik Yönelimleri ve Beş Büyük Kişilik Özellikleri anketleri kullanılmıştır.  İstatistiksel işlemlerde t- test, tek yönlü varyans analizi ve LSD testleri kullanılmıştır. Liderlik ölçeği alt boyutlu olan insana yönelik liderlik birbirine benzer iken, yapısal liderlik, dönüşümsel liderlik ve karizmatik liderlik alt boyutlarında cinsiyete göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Cinsiyete göre beş büyük kişilik özelliklerinde dışa dönüklük ve duygusal denge alt boyutlarında anlamlı farklılık göstermezken, uyumluluk, sorumluluk ve zekâ/hayal özelliği içeren boyutlarda anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Spor yaşı değişkenine göre liderlik yönelimleri tüm alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. İnsana yönelik, yapıya yönelik, dönüşümsel liderlik ve karizmatik liderlik yönelimlerinin duygusal dengesizlik ile negatif yönde anlamlı ilişkisi bulunmuştur. Spor fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimleri cinsiyete göre, yarışmacı olma durumuna ve spor yaşına göre değiştiği, buna karşılık okudukları bölüme göre değişmediği sonucuna varılmıştır. Spor fakültesi öğrencilerinin liderlik özellikleri ve olumlu kişilik özelliklerinin daha iyi olması için yarışmalara aktif katılım düzeylerinin artırılması yanında onların yaptıkları spora daha erken yaşlarda başlamaları önerilir.