Kütlesel Olarak Yerleştirilebilen Restoratif Materyallerin Su Emilimi ve Suda Çözünürlük Özelliklerinin Değerlendirilmesi - Hayri Akman (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Kompozit rezinler ve cam iyonomer simanlar, günümüzde restoratif diş hekimliğinde en sık kullanılan dental materyaller arasındadır. Su emilimi ve çözünürlük tüm restoratif materyallerin fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerini etkileyen, bütünüyle kontrol altına alınamayan faktörlerdir. Bu çalışmanın amacı, kütlesel olarak yerleştirilebilen restoratif materyallerin su emilim ve çözünürlük değerlerini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntemler:Çalışmada, kütlesel yerleştirilen restoratif materyal olarak; SonicFill, x-tra fil, Tetric N-Ceram Bulk Fill ve Equia Fil, konvansiyonel kompozit olarak da Filtek Z550 materyali kullanıldı. Her bir materyalden, 10’ar adet olmak üzere (15 mm çapında ve 1 mm kalınlığında) 50 örnek üreticinin talimatları doğrultusunda LED ışık cihazı (Valo, Ultradent 1200 mW/cm²) ile polimerize edilerek hazırlandı. Örneklerin suda bekleme sonrası (1, 7, 30 gün) sabit kütle ağırlıklarındaki değişiklikler, “mikrogram (µg)” olarak ölçüldü, su emilimi ve çözünürlük değerleri “µg/mm3” olarak hesaplandı. Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U çoklu karşılaştırma testleri kullanılarak istatistiksel değerlendirme yapıldı(α=0.05). Bulgular:Kütlesel yerleştirilebilen kompozit rezinler ile geleneksel kompozit rezin materyali arasında su emilim ve çözünürlük değerleri açısından istatistiksel olarak fark gözlenmedi (p>0.05). Test edilen materyaller arasında yüksek viskositeli cam iyonomer simanın su emilim ve çözünürlük değerleri kompozit gruplarına göre daha yüksek bulundu (p<0.001). Zamana bağlı olarak su emilim değerleri kompozit gruplarında farklı olmamakla birlikte (p>0.05), cam iyonomer simanın su emiliminde zamanla artış gözlendi (p<0.001).Sonuçlar:Kütlesel yerleştirilebilen kompozitler konvansiyonel kompozit rezinlere benzer su emilim ve çözünürlük özellikleri sergilemişlerdir.Anahtar Kelimeler:kütlesel yerleştirilebilen kompozit rezinler, yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, su emilimi