SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MÜZİK ERİŞİLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - Mustafa Ulaş Atasoy (Turkish Academic Research Review)

(untitled)
Müzik eğitimi,toplumdaki bireylerin sağlıklı, kişilikli, becerikli, üretken, uyumlu, evrenseldeğerleri anlayabilen, estetik görüp düşünebilen bireyler yetiştirmek içingerçekleştirilen düşünce ve davranış eğitimidir. Milyonlarca öğrencinin ilköğretimkademesi olan ilkokula adımlarını atmaları ile müzik eğitimi hayatlarınagirmektedir. Araştırma, sınıf öğretmeni adaylarının hizmetöncesi eğitimde müzikbecerileri hakkındaki görüşlerini betimlemeye çalışmak, belirlenen erişilerle teorive pratik arasındaki ilişkiyi kurmaktır. Araştırma sonuçlarına göre; adayların%96,0’ı müzik dersinin etkili bir şekilde işlendiğini, %88’i öğretmen olduğundamüzik dersini etkili bir şekilde işleyeceğini, %92,0 si ise gördüğü müzikdersinin alanının destekler nitelikte olduğunu düşünmektedir. Yine adayların%52,0’ı müzik dersinin süresinin yetersiz olduğunu ve %24’ü dersin teori veuygulama dengesi olmadığını düşünmektedir. Bunun haricinde adayların %76’sıçocuk müziklerini öğretebileceğini düşünmekte, %68’i müzik bilgi vebecerilerini arttırmak istemekte, %64’ü ise ulusal bilinci arttırmaya yönelikşarkı dağarcıkları olduğunu belirtmişlerdir. Nitel verilerden elde edilensonuçlara göre, adayları müzik dersini sadece bir eğlence dersi olarakgörmedikleri, müziğin öğrencinin etkili ve kalıcı bir şekilde öğrenmesindekullanılabilecek önemli bir öğretim aracı olduğunu düşünmektedirler