TÜRKİYE’DE ORTA GELİR GRUBUNA YÖNELİK OTOMOBİL SEÇİMİ. ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMİ OLARAK VİKOR YÖNTEMİ - Adem Babacan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Ülke ekonomisine önemli katkılar yapan otomotivsektörü yaptığı istihdam ve sağladığı katma değer ile dikkat çekmektedir.Sektörün 2018 yılı verilerine göre %54 otomobildir. Bu yönüyle otomobilsatılması/satın alınması önem kazanmıştır. İnsanlar gelir seviyesine göre satınalınacak otomobillerde birçok farklı özellikler aramaktadır. Otomobillerin sahipoldukları özellikler artıkça satın alan kişi de alternatif otomobiller arasındaseçim yapmakta zorlanır. Her bir özellik bir kriter olarak belirlenirse bu problemÇok Kriterli Karar Yöntemine (ÇKKV) dönüşür. Bu kriterler her kişi için farklıağırlıklarda ve boyutlarda değer kazanır. VİKOR yöntemi, kriterlerinağırlıkları oluştuktan sonra bu kriterlerin minimuma ya da maksimuma yakın olmadurumuna göre değerlendirilerek alternatifler arasında seçim yapmayıkolaylaştırıcı bir model olarak dikkat çekicidir. Bu çalışmada kişilerinotomobil ihtiyacını karşılamada karşılaştıkları probleminin VİKOR yöntemi ileçözümü ele alınmıştır. Problem Excel yardımıyla çözülmüştür. Orta gelirdüzeyine göre otomobil seçimleri belirlenmiştir.