ZEYDİYYENİN KURAN TASAVVURU VE TEFSİR DİNAMİKLERİNE DAİR - Mehmet Ünal (İslami İlimler Dergisi)
Makale Şia ekolü içerisinde değerlendirilen Zeydiyye mezhebinin Kur’an tasavvurunu ve tefsir anlayışını ele almaktadır. Makalede önce Zeydiyye mezhebi ve ortaya çıkışı hakkında kısaca bilgi verilmiş, ardından da tefsir kaynakları ve bu kaynaklar hakkında yapılan çok az sayıdaki akademik çalışmaya değinilmiştir. Devamında Zeydiyye’nin kelamî ve fıkhî açıdan Kur’an anlayışı ve tefsirde izledikleri yöntemler üzerinde durulmuştur. Zeydiyyenin inanç açısından daha çok Mutezile ekolüne yakın durduğu, müteşabih ayetler konusunda te’vil yolunu tercih ettikleri muhtelif ayetlere dair yaptıkları te’vil örnekleriyle izah edilmiştir. Fıkıh ve amel bakımından Ehl-i Sünnet ekolüne en yakın Şii fırka olduğu ise yine Zeydiyye ekolüne ait muhtelif tefsirlerde yer alan ahkâm ayetlerine dair tefsir örnekler çerçevesinde örneklerle ortaya konmuştur.