Doğal Afetlerde Gazeteciler ve Travma Deneyimleri - Ayşe Şafak; Meltem Gönden (Sakarya İletişim)
Savaşlar, doğal afetler, ölümlü kazalar, cinayetler, taciz suçları gibi şiddet içeren ve travmaya neden olan olayları haber yapan gazetecilerin psikolojik sağlığı son yirmi yıldır iletişim çalışmalarında öne çıkan konu başlıklarından birini oluşturmaktadır. Doksanlı yıllarda Kuzey Amerika’da psikiyatri ve psikoloji araştırmaları temelinde gelişen gazetecilik ve travma çalışmalarıyla, şiddeti haberleştirmenin gazeteciler üzerindeki psikolojik etkilerine dair artan bir farkındalık oluşmuş ve gazetecilerin travma deneyimlerini konu alan literatür o tarihten bu yana giderek genişlemiştir. Doğal afetler, gazetecilerin travmatik stres düzeylerinin incelendiği ve ağırlıkla geniş örneklem gruplarıyla gerçekleştirilmiş çalışmalarda gazetecilerin en sık maruz kaldığı travmatik olaylardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda doğal afetleri gazetecilerin sık karşılaştığı ve travmatik etki potansiyeli yüksek bir olay olarak merkeze alan çalışmaların sınırlı da olsa yıldan yıla arttığı görülmektedir. Bu çalışmada gazetecilik ve travma literatürü kapsamında doğa kaynaklı afetleri haber yapan gazetecilerin travma deneyimlerine odaklanan uluslararası araştırmalar incelenmiştir. Türkiye’de travma haberciliğini gazetecilerin yaşadığı sorunlar açısından ele alan akademik çalışmalar birkaç yayınla sınırlıdır. Literatürdeki bu boşluk da gözetilerek tasarlanan çalışma, uluslararası akademik çalışmalar aracılığıyla doğal afetleri haberleştiren gazetecilerin durumuna yakından bakmayı ve bu tür afetlerin sık yaşandığı Türkiye’de yapılabilecek araştırmalar konusunda öneriler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda yapılan incelemede, doğal afetlerde özellikle yerel gazetecilerin aynı zamanda mağdur konumuyla özgün bir örneklem grubu oluşturduğu ve bu gruplarla yapılacak nitel ve keşifsel araştırmaların öneminin vurgulandığı görülmüştür.