Медичні та соціальні аспекти раціонального харчування для підтримки здоров’я українських підлітків - S.V. Hryshchenko (Сучасна педіатрія: Україна)
Збереження та зміцнення здоров’я і формування здорового способу життя підлітків є актуальними проблемами загальнодержавного рівня. Для підтримання здоров’я українських підлітків важливо дослідити медичні й соціальні аспекти харчування. Раціональне харчування дітей підліткового віку сприяє не тільки збереженню здоров’я, але й розвитку високого рівня життєдіяльності. Для раціонального харчування потрібно дотримуватися харчового раціону, режиму харчування, умов вживання та приготування їжі. Правильний режим харчування є важливою складовою раціонального харчування. Режим передбачає регулярне вживання їжі у визначені години через певні проміжки часу, а також розподіл добового раціону за енергоцінністю протягом дня. Основу сучасного раціонального харчування, на думку вчених, становлять досягнення трьох наук: медицини, генетики, дієтології.